Winning team Jokola op Limburgse Koordagen: ‘This is us’


NKF_2019

Op zondag 6 oktober, rond de klok van 17:30 uur, is het zover. Na ruim een jaar keihard repeteren mag Jokola eindelijk de Queen-medley Remastered, Don’t worry about me en This is me ten gehore brengen op het podium van het Open Limburgs Korenfestival in Roermond met als inzet: meer punten behalen dan op het OLK in 2016. Opnieuw ‘Limburgs koor van het jaar’ worden en het felbegeerde ticket voor de NKF-finale in de wacht slepen, zou natuurlijk leuk zijn, maar lijkt door het sterke deelnemersveld haast onmogelijk. De lat ligt alsnog erg hoog, maar de weg naar het eindresultaat, Afdelingswinnaar Grote koren in categorie A, gaat niet over rozen.

Het instuderen van de noten en de verschillende partijen is natuurlijk stap één, maar de stukken mooi kunnen zingen is niet genoeg; minstens zo belangrijk is het om de tekst en de emotie aan het publiek én jury te vertellen. We want it all, dus hard aan de slag met tekstbeleving, uitspraak en dynamiek. Een flinke kluif, helemaal wanneer daar op een gegeven moment ook nog de choreografieën bijkomen. Uit het hoofd zingen, de inhoud van de tekst via mimiek en dynamiek proberen over te brengen en daarbij met ongeveer 50 koorleden synchroon bewegen: het is regelmatig behoorlijk pittig!

Zeker ook voor dirigent Ralph, die misschien wel 100 keer dezelfde aanwijzingen geeft over hoe het anders en beter moet. Ook koorcoach Angelique van Schendel heeft ons in de aanloop naar de Limburgse Koordagen flink bijgestaan. In kleine stemgroepen oefenen we onze partijen. Angelique hoort alles en geeft tips. Na de zomervakantie beginnen alle puzzelstukjes langzaam op hun plaats te vallen en stijgt het vertrouwen in een positieve afloop. De spitsvondigheden van koorcoach Marlou Obers (‘ballen vangen’, ‘vettig zingen’ of even hardop lachen voordat je begint) dragen ook bij aan de grote sprong vooruit.

Eén week voor de Limburgse Koordagen houdt Jokola nog een repetitiedag om de puntjes op de i te zetten en de laatste tips en tricks van Marlou toe te passen. Het is een lange, intensieve dag, maar ook een dag om het voor Jokola zo typerende wij-gevoel te versterken. Winnen is namelijk een teamprestatie. Na het maken van nieuwe groepsfoto’s en een heerlijke lunch gaan de deuren van Studio Hellenbrand open voor eigen publiek, dat komt luisteren naar onze ‘try-out’-voorstelling. Met de lovende reacties van onze (natuurlijk altijd een beetje bevooroordeelde) familie en vrienden in het achterhoofd, bekijken we op vrijdagavond 4 oktober toch met een kritische blik de filmopname. Wat gaat goed en wat moet nog beter?

NKF_2019bEn dan breekt eindelijk de zondag aan waarop Jokola als één na laatste koor het podium betreedt. De spanning is inmiddels tot het hoogtepunt gestegen en dat is blijkbaar precies wat er al die tijd nodig is geweest. Wat een energie en uitstraling! En de balans en dynamiek is nog nooit zo goed geweest. Gevolg: een staande ovatie van het publiek en een geweldig juryrapport van 261 punten (5 meer dan in 2016) met als gemiddeld cijfer een 8,7! Missie geslaagd! De titel Limburgs koor van het jaar gaat naar de overall winnaar in onze categorie: Canto Rinato. Dik verdiend en van harte gefeliciteerd! Maar Jokola is super trots op de titel Afdelingswinnaar Grote koren en mag zich nu zelfs een NKF Topkoor noemen!

We moesten van ver komen, maar wanneer het erop aankomt, staan we er ook.

Dus: Don’t worry about us! If we rise, we rise together.

Wij. Samen. Jokola.